
Medeierne Alf Ola Skeivoll, Erlend Andersen-Hoem og Jon Kristensen på verkstedet. Foto: Anne Kristine Dehli
Kilde: krs.no | Av Anne Dehli
Siden den spede starten for snart 30 år siden har gründerens filosofi vært krystallklar. Det har gitt glitrende resultater.
Erlend Andersen- Hoem (34) og Alf Ola Skeivoll (50) er med på eiersiden i bilverkstedet «Bilen din» på Linnegrøvann, som Jon Kristensen (74) startet opp for 30 år siden.
Fremdeles er Kristensen styreleder, mens Alf Ola Skeivoll har tatt over som daglig leder.
I regnskapet kommer det frem at de hadde rekordomsetning på nær 20,3 millioner i fjor. Da økte omsetningen med 3.1 millioner kroner fra 2023 til 2024, og driftsresultatet endte på et pent 1.7 millioner.

Erlend Andersen-Hoem i hallen hvor det er nærmere 500 hjulsett på dekkhotell. Foto: Anne Kristine Dehli
Trygghetsfølelse
Sjekker man anmeldelsene av selskapet på Google, kommer det blant annet opp en slik attest fra en tidligere kunde:
«Jeg har hatt bruktbiler i alle år, og vært innom diverse verksted på min vei. Denne gangen ønsker jeg å gi en anbefaling! Takk for ærlighet og dyktighet. Føler meg trygg.»
Arbeidet de har lagt ned gir altså uttelling både i form av en rekke fornøyde kunder, men ikke minst også i harde tall. Eierne kunne sikre seg en million kroner i utbytte, mens de også satte over 355.000 kroner til egenkapital.

Tradisjonsrikt verksted. Foto: Anne Kristine Dehli
Styreformann og motivator
Gründeren selv sitter på et kontor med full oversikt over uteområdet til verkstedene på industritomta på Linnegrøvann.
Her har eierne kontroll på både det opprinnelige verkstedbygget og det nye el-bil verkstedet.
På veggene henger unike, innrammede naturfotografier fra Søgne.
– Det er ikke lov til å henge opp kalenderbilder av damer her, slår Jon Kristensen fast.
Selv om det ofte er kalenderbilder som tradisjonelt har prydet kalde murvegger i diverse bilverksted i verden, er det en helt annen stil i Søgne.

Høllegata er blant motivene som er godkjent for veggpryd i dette verkstedet. Foto: Anne Kristine Dehli
Bilder som skal opp på veggen, skal ha ramme. I elbil verkstedet er noen av bildene sågar printet ut på glass og montert opp med bolter av stål.
– Disse har jeg tatt selv, forteller Kristensen fornøyd.

Bedriftseieren har selv tatt bildene her. Foto: Anne Kristine Dehli
Stabilt og jevnt
At driften av selskapet går bra, kommenterer styrelederen svært ydmykt.
– Det går jo sånn tålelig....., sier han lavmælt, og ytterst ydmykt.
Han smiler, og det kommer en liten latter.
Ingen som helst tvil er det uansett umulig å så omkring at den stabile utviklingen av verkstedet han startet for 30 år siden er overlatt til noen som helst form for tilfeldighet.
– Men det var et relativt solid hopp på inntektssiden fra -23 til -24?
– Ja, og det har sammenheng med at vi ansatte én mann til. Ellers har vi tilpasset oss nye tider med endringene i markedet.
– Dere har tatt «tyren ved hornene» og utviklet verkstedet med tanke på fremtiden?
– Ja, vi prøver å følge med i tida!, sier han, og tar noen skritt tilbake, i tankene.
Han startet selv i lære i 1969 og i 1995 startet han sin egen bedrift.
Siden den gang har det skjedd en rivende og spennende teknisk utvikling i bransjen.

El-bil verkstedet er det mest moderne tilskuddet hos 'Bilen din'. Foto: Anne Kristine Dehli
Håndbok for suksess
«Bilen din» er et verksted som først og fremst har kunder fra gamle Søgne og Sogndalen.
Det er også flere fra Mandals- og Kristiansands-distriktet som finner frem til dem.
– Hva gjør dere for at kunder skal trives hos dere?
– I løpet av disse 30 årene har vi aldri hatt én rettssak. Det handler om at hvis vi gjør en feil, så legger vi oss flat, beklager og gjør alt vi kan for å rette det opp. Da vil kundene oppleve at de kan ha tillit til oss også hvis det skulle skje noe galt. Da kommer folk tilbake. Det er måten å tenke på, sier han.
– I tillegg må jeg nevne at vi har veldig gode leverandører, så hvis det er en kunde som kommer med en reklamasjon, trenger vi aldri å krangle med kunden. Vi er med i Sjekkpunkt, som er Norges beste verkstedkjede, sier han med overbevisning, og viser frem en avis og en testmåling i en avis.
– Måten deres å tenke på smitter over på oss. Det er ikke så mange igjen av den sorten, som tenker kvalitet i alle ledd. De er ikke bare på jakt etter profitt, de har med i bildet at en kunde aller helst skal komme tilbake igjen...

Høyt verdsatte ansatte pryder også veggene her. Foto: Anne Kristine Dehli
Helsebonus
De ansatte i bedriften skal også gjerne komme tilbake, friske og raske, hver eneste morgen. Derfor får alle 500 kroner i måneden ekstra for å sørge for å holde seg i form på fritida.
– Vi har nesten ikke sykefravær, og det tror jeg har en klar sammenheng med at de ansatte blir oppfordret til å ta vare på seg selv. Om de bruker pengene på medlemskap på et treningssenter, på treningsklær og sko for å løpe ute eller på sykkel eller hva de gjør, det velger de selv. Men jeg er overbevist om at det er en sammenheng mellom trening og lite sykefravær.
Som bilmekaniker jobber man med vedlikehold, reparasjon og forbedring av mekaniske ting på bilen. Arbeidet er fysisk krevende, men hos «Bilen din» blir HMS fulgt nøye, understreker gründeren.
Røykepauser på jobb er ryddet bort.
I stedet for å tillate røykepauser for ansatte, legges det heller til rette for at de samles til frokost i 20 minutter om morgenen.

Venterom med TV, kaffemaskin og vindusvegger som kan åpnes hvis det er godvær. Foto: Anne Kristine Dehli
Sosiale bonuser
De ansatte på dette verkstedet er også vant til at eierne tar med seg ansatte på turer til eksempelvis ski-VM, Skagen og Provence, med ledsagere.
– Derfor er det aldri noen som tør å slutte her, vet, du, for da får de trøbbel hjemme!, spøker Kristensen.
Men strategien bak er at de ansatte skal ha fortjeneste for det de legger ned av arbeid for at bedriften gir solide resultater.
– De har gode pensjonsordninger og alle får felles, helt lik bonus.
– Tankene om hvordan du driver arbeidsplassen virker veldig familievennlig?
– Jeg vet at hvis det «knirker» hjemme, så har en ikke full aktivitet på jobb. Hvis en ikke har det noe greit på jobb, så påvirker det hvordan en har det hjemme. Hvis en har sånne utfordringer kan det resultere i mye negativitet. Hvis en har det godt, vil det gi positive ringvirkninger.

Karsten Suvatne er en av de faste kundene hos 'Bilden din'. Han har kjørt lastebil i alle år, og nå sverger han til Mercedes. Han er en sprek mann, men tar ikke livet som noen selvfølge. - Det er Guds nåde. Jeg takker for hver dag!, understreker han. Foto: Anne Kristine Dehli
Et godt forbilde
– Du snakker nesten mer som en prest enn en bedriftseier?
– Det er veldig lett for meg å prate om dette. Jeg er veldig interessert i de som jobber hos meg og de som handler her.
– Hvor fikk du dine ideer for å utvikle en lønnsom bedrift med såpass gode betingelser for de ansatte?
– Før jeg startet for meg selv, jobbet jeg 15 år hos Arnfinn Smith på «Smiths Auto», forteller han, og viser til den kjente og høyt respekterte forretningsmannen fra Kristiansand.
– Der lærte jeg det meste om det å skape en god arbeidsplass. Jeg tenker nok litt likt som det han gjorde. «Det er ingen ting som gror i en lukket hånd».
– Hva legger du i det?
– Når du gir noe tilbake, så får du alltid mer igjen.
– Har du noen gang revurdert og tenkt at det ville vært mer lukrativt å drive på en annen måte med tanke på lønnsomhet?
– En kan vurdere, men jeg har uansett kommet frem til at jeg er fornøyd med hvordan vi gjør ting her. Når guttene er tilfreds, så er jeg også fornøyd.

En isskrape med qr-kode direkte til timebestilling hos verkstedet er ett av de artige påfunnene til bedriften. Foto: Anne Kristine Dehli
Totalt åpen på tydelige krav
– Du har sagt en del om hva du gir, men for å skape såpass gode resultater, hva krever du? Hva er dere nøye på her? Hva skal til for å få en plass på laget?
– Første pri er å komme på jobb til tida, sier gründeren enkelt.
– Vi starter på jobb klokken 07.00 om morgenen, og klokken 06.45 ruller bilene inn her, sier han.
Effektivitet blir de også målt på.
– Vi har et møte hver uke, der vi går gjennom resultatet. Alle vet til enhver tid hvordan vi ligger an.
Til gjengjeld er overtidsjobbing ikke-eksisterende.
– De ansatte skal hente i barnehagen, de skal kjøre til fotballtrening og de har forpliktelser. Kun i dekksesongen, på høsten og våren, har vi avtalt overtid.
– Når ansatte får bonus og sannsynligvis blir opptatt av å skape gode og raske resultater, kan de gå ut over kvaliteten?
– Det har faktisk vist seg at hvis vi en sjelden gang har reklamasjoner, så skjer det når det er lite å gjøre. Når vi har mye å gjøre, skjer det ikke.

Hemmeligheten til trivsel og helse
Selv er gründeren på plass på kontoret nesten hver dag.
– Hvordan er det du selv holder deg så godt i form fysisk og mentalt?
– Jeg har overlatt bedriften i store trekk til andre, men jeg synes likevel at det er veldig motiverende å være her hver dag som en «motivator», sier han, og viser også til en gigantisk kjøredoning som står parkert på bedriftens parkeringsplass.
– Er det en bobil?
– Ja, og jeg reiser mye. Vi er masse på tur, forteller han, og det viser seg at han like gjerne kjører som at han setter seg på motorsykkelen eller elsykkelen.
– Jeg har det veldig greit, sier han, mens han også nevner sine fire barn og barnebarn. Barna har litt andre interesser enn å fikse biler, enn sin far.
– De ville ikke overta her etter meg, sier han, ettertenksomt.
– De så nok at pappa jobbet for mye...

Spiserom med muligheter for teamskonferanser. Foto: Anne Kristine Dehli
Oppstartsslitet
– Ble det mange lange dager da du startet opp for deg selv?
– I de første årene var det nok vel mye jobbing. Det er litt derfor jeg har blitt så opptatt av arbeidstid. Sånn jeg holdt på de første årene var helt idiotisk. Jeg jobbet hele dagen på verkstedet, og så satt jeg hele kveldene med fakturaer. Det «kostet» nok litt vel mye å starte opp.
– Var det en «bitter» lærdom?
– Jeg hadde ikke forstand til å se det. Sånn var jeg bare «født og oppvokst», en skal jobbe det en kan. Men jeg har lært at folk jobber best når de trives både på arbeid og med fritiden sin.
Æren for den solide økningen i omsetningen det siste året gir han til andre.
– Vi satte én mann til på kundemottak, og han gjorde en bedre jobb enn meg. Jeg mener at det ga gode resultater. Jeg er ikke redd for å si at andre gjør en bedre jobb enn meg, sier han.
– Det er bra, det!
– En god læremester gjør studentene bedre enn seg selv?
– Det viktigste for meg er å beholde dem og å sette pris på dem.

Rene arbeids-dresser hver dag for folk som jobber hardt, men kjører fine biler. Foto: Anne Kristine Dehli