Samtlige bilmekanikere hos Bilen Din i Søgne har gjennomført et omfattende kompetansekurs for å kunne gjennomføre vedlikehold og reparasjoner på alle typer el-biler og batterier. Det kan gi dramatisk lavere reparasjonskostnader for eierne av en el-bil.
Kilde: Fritidsnytt.no | Av Ivar Eidsaa
– Vi har nå gjennomført den tredje modulen i kurset som gjør at vi står svært godt rustet til å kunne påta oss reparasjoner og vedlikehold av alle typer el-biler, forteller Alf Olav Skeivoll, daglig leder og medeier i Bilen Din på Linnegrøvan i Søgne.
Da vi er på besøk, er mekanikerne i full gang med å lære og prøve ut hvordan de skal skifte ut en modul eller celle til et batteri som står i en el-bil.
Kan koste mye
– Det å bytte ut en battericelle er ikke noe som gjøres på et merkeverksted. Er noe galt med et batteri, blir gjerne hele batteriet byttet ut i stedet for å sette inn bytte ut celler som er gått i stykker. Da et nytt batteri koster 2-3-400.000 avhengig av type og størrelse, mens en battericelle koser 10-15.000 kroner, og kanskje 20-25.000 kroner inklusive arbeidet, er det store penger å spare, fremholder Skeivoll.
Samtlige av de fem bilmekanikerne, Skeivoll selv og kundemottakeren, gjennomfører kurset, slik at alle har inngående kunnskap og kompetanse på området.
Omfattende kurs
Det er Reidar Fennebø, en av Norges beste instruktører som er kursholder. Han er fast instruktør for de fleste av bilimportørene, og også fast instruktør for alle verkstedene som inngår i Sjekkpunkt-kjeden, som også Bilen Din er medlem av.
Kurset er omfattende, hvor deltakerne lærer mer om utviklingen innen batteriteknologien, og hvordan fremtiden vil se ut, og hvilke muligheter Biolen Din får i å reparere og drive vedlikehold på alle typer el-biler.
– Fordi vi er et merkeverksted, må vi ha kompetansen som er nødvendig for å kunne ta service og reparasjoner på alle bilmerker, noe mer enn det mekanikerne på et merkeverksted får, som gjerne kan det de må vite om batteriet på de merkene de selv forhandler, og ikke på resten, sier Skeivoll.
- Det er mye å spare på å skifte ut en ødelagt celle eller modul i et el-bilbatteri enn å bytte hele batteriet, sier Alf Olav Skreivoll.
– Gir oss et konkurransefortrinn
Det kan være ytterst farlig å skulle bytte en battericelle dersom man ikke vet hva man holder på med.
– Det er 400 volt i et batteri. Har du ikke det rette utstyret og vet hvordan du skal gå frem, er du ferdig om du gjør noe galt. Når det er sagt, er det ikke farlig å skru på en el-bil hvis du vet hva du skal gjøre, sier Skreivoll.
Slik ser et el-batteri som står i Nissan LEAF ut.
Jon Kristensen, styreformann i Bilen Din, sier kurset gir bedriften et økt konkurransefortrinn.
– De oppdragene vi utfører, gjøres sikkert og godt, og vi kan påta oss jobber som kanskje andre må si nei til fordi de ikke har investert nok i å tilegne seg økt kompetanse, sier Kristensen.
– Det er over en halv million el-biler i Norge, og da må vi ha kompetansen som gjør at vi kan være en kompetanseleverandør for el-bileierne, utdyper han.
Mange faktorer avgjør batteriets levetid
Bilen Din får nå inn el-biler som har gått både to og tre hundre tusen kilometer.
Kursholder Reidar Fønnebø forklarer. Tom Ivar Olsen følger konsentrert med.
– Nå begynner det å bli en del reparasjoner, ikke bare på el-del, men også på resten, så som bærebroer, forstilling, drivledd, hjul, dekkutrustning og bremser. En el-bil lever et krevende liv. Bilene er tyngre, og kreftene er mye større, så en el-bil blir utsatt for større påkjenninger og en mye større belastning, sier Kristensen.
– Hvor mange runder er det på Bislett, svarer kursholder Reidar Fønnebø når han blir spurt om hvor lang levetid et batteri på en el-bil har.
– Det kommer helt an på hvordan bilen brukes og behandles. Hvor ofte bilen blir brukt, hvor mange korte kjøreturer man har, hvor langt ned batteriet er blitt tappet og hvor ofte, hvor høyt opp batteriet blir ladet, samt at korte ladninger er bedre enn fulle utladninger og fulle toppladninger, at hurtigladning er verre enn en sakte ladning, er noen av faktorene som spiller inn på hvor lang levetid et batteri har, sier Reidar Fønnebø.
– Det alle bilprodusentene håper på, er at batteriet holder i hele garantiperioden. Skjer det noe med batteriet etter det, må bileieren selv betale, sier Fønnebø.
Jon Kristensen, Simen Grindland, Alf Olav Skeivoll, Tom Erik Godtfredsen, Erlend Hoem, Tom Ivar Olsen, Criss Svaland, Øyvind Fagerli og Jan Hageland har gjennomført et omfattende kurs som gjør at gjengen kan skru på alle typer el-biler.